5 دلیل اصلی لرزش خودرو به همراه روش های کامل عیب یابی

5 دلیل اصلی لرزش خودرو به همراه روش های کامل عیب یابی
لرزش جزئی خودرو در حین رانندگی، به دلیل فعالیت طبیعی قطعات موتور مانند چرخش میل ‌لنگ و چرخ ‌دنده ‌های گیربکس، عادی است و اگر این لرزش‌ ها به شدت افزایش یافت و خودرو شروع به تکان خوردن شدید کرد، بهتر است علت آن را سریعا بررسی کنید.

چگونه لرزش های خودرو را چک کنیم ؟

لرزش شدید خودرو معمولاً به دلیل مشکلاتی در بخش ‌هایی مانند تایرها، چرخ‌ ها، ترمز، سیستم فرمان، سیستم تعلیق، محور یا موتور ایجاد می ‌شود. شاید این لیست طولانی به نظر برسد، اما نگران نباشید.

در ادامه به بررسی هر یک از این موارد پرداخته تا علت لرزش را متوجه شویم.

برای پیدا کردن علت لرزش، ابتدا باید مشخص کنید که این صدا و لرزش‌ ها چه زمانی و در کجا اتفاق می ‌افتند.

  • آیا لرزش فقط هنگام شروع حرکت یا شتاب گرفتن خودروی شما رخ می ‌دهد؟ 
  • آیا فقط در زمان چرخیدن فرمان یا ترمز گرفتن حس می ‌شود؟
  • آیا فقط در سرعت بالا ظاهر می‌ شود؟ 
  • آیا با ترمز گرفتن شدت لرزش بیشتر می شود ؟

1. چک کردن تایر ها

یکی از رایج ترین دلیل های لرزش خودرو در حرکت مشکلات مختلف در تایر های خودرو شماست که عبارت هستند از

بالانس نبودن تایر ها

اگر لرزش خودرو در سرعت های پایین کم است و با رسیدن به سرعت ۹۰ کیلومتر بر ساعت شدید تر می‌ شود، احتمالاً مشکل از عدم بالانس بودن تایر هاست.

راحت ترین روش تشخیص بررسی لاستیک خودرو است، هرگونه سایش و صاف شدگی در قسمت های مختلف نشانه بالانس نبودن چرخ ها است. در صورت وجود آسیب کم، تعادل مجدد تایرها ممکن است مشکل را برطرف کند. اما اگر آسیب زیاد باشد، تعویض تایر ها ضروری است.

بالانس نبودن تایر ها.jpg

کم بودن باد تایر

اگر فشار باد تایر خودروی شما کم باشد، ممکن است در سرعت‌ های بالا لرزش شدیدی را تجربه کنید. اگر تایرهای شما بدون آسیب دیدگی است، بهتر است فشار باد آن‌ها را با مقدار توصیه شده در دفترچه راهنمای خودرو مقایسه کنید. به یاد داشته باشید که تایرهای کم باد خطر ترکیدن دارند. (در پلاک درب خودرو نیز میزان فشار باد چرخ های جلو و عقب نوشته شده است.)

کم بودن باد تایر ها.jpg

سایش ناهموار تایر

موانع جاده‌ ای مختلف می‌ توانند باعث اختلال در تنظیم تایر ها شوند. این مشکل منجر به سایش غیر معمول تایر ها، مانند ایجاد فرورفتگی ‌های موج ‌دار روی آج یا ساییدگی بیش از حد در یک سمت تایر شود. برای حل این مشکل، باید ابتدا تایر ها را از نظر آسیب بررسی کرده و در صورت نیاز، آن‌ها را تعویض یا تنظیم مجدد کنید.

نقص تایر ها

تایرهای بد شکل یا تایر هایی که آج یا لایه‌ های داخلی آن ‌ها از بدنه جدا شده‌اند، می‌ توانند باعث لرزش خودرو در سرعت کم (کمتر از ۳۰ کیلومتر بر ساعت) شوند. این مشکل ممکن است ناشی از نقص تولید تایر یا آسیب دیدگی شدید در اثر برخورد با چاله، مانع و یا دست انداز باشد. پیشنهاد می شود سریعا در صورت دیدن این مشکل تایر های خود را تعویض کنید.

تمام شدن و فرسودگی تایر

تایر هایی با آج کم و یا بدون آج باعث کاهش چسبندگی خودرو به سطح جاده می شوند. همچنین در شرایط بد آب و هوایی (همانند باران)، احتمال لغزش خودرو افزایش می ‌یابد. لرزش خودرو نیز می‌ تواند نشانه ‌ای از نیاز به تعویض تایرها باشد.

رینگ های نا مناسب

رانندگی خشن یا برخورد با نا همواری ها و گودال‌ های بزرگ می‌ تواند به رینگ ‌ها آسیب رسانده و در بعضی شرایط باعث خم شدن آن ها شود. این اتفاق می‌ تواند به نوبه خود به تایرها آسیب رسانده و در نتیجه خودرو شما دچار لرزش شود.

تایر هایی با مقاومت کم

این نوع تایرها در خودرو های هیبریدی و برقی به طور فزاینده ‌ای در حال افزایش است زیرا اصطکاک و مقاومت را کاهش داده و در نتیجه نمره محیط زیستی آن ها افزایش می یابد.

با این حال، این تایر ها سخت ‌تر از چیزی هستند که اکثر رانندگان به آن عادت دارند و راحتی رانندگی را به دلیل عدم جذب درست ناهمواری ها و دست انداز ها کاهش می دهند. این بدان معنی است که اگر خودروی شما دارای این نوع از تایر ها است، ممکن است دلیل لرزش بیشتری حس کنید، اما بهتر است علل احتمالی دیگر را نیز بررسی کنید.

2. رینگ ها

بعد از بررسی تایرها، به سراغ رینگ ‌ها بروید. لرزش می ‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:

بالانس نبودن رینگ ها

بالانس نبودن رینگ ها_0.jpg

اگر با برخورد به یک چاله و یا سرعت‌ گیر غیر استاندارد به تایر های خود آسیبی نرساندید، ممکن است رینگ ‌های خودروی شما آسیب دیده و تعادل خود را از دست داده باشد. بر خلاف تایر ها، متأسفانه تشخیص این مشکل به تنهایی آسان نیست، بنابراین بهتر است برای بررسی دقیق ‌تر به یک آپاراتی با دستگاه تشخیص دقیق مراجعه کنید.

رینگ های آسیب دیده

چاله‌ های بزرگ و موانع جاده ‌ای می ‌توانند باعث خم شدن یا آسیب دیدن چرخ‌ های خودرو شده و در نتیجه لرزش های شدیدی ایجاد کنند. برای تشخیص دقیق این مشکل، نیاز به دستگاه بالانس رینگ است که مشخص می‌ کند چرخ قابل تعمیر است و یا باید تعویض شود.

انحراف رینگ ها

انحراف رینگ ها با استفاده از یک نشانگر عقربه ای اندازه گیری می شود و به هرگونه انحراف از چرخش کاملاً دایره ای چرخ در هنگام چرخش اشاره دارد. در صورت وجود انحراف راحت ترین کار تعویض رینگ است.

بلبرینگ های رینگ

اگر لرزش ماشین را از طریق خود فرمان احساس می کنید، ممکن است بلبرینگ ‌های چرخ شما خراب یا فرسوده شده باشند. معمولاً بلبرینگ‌ ها تا پایان عمر خودرو سالم باقی خواهند ماند، اما رانندگی در مسیر های ناهموار، طی کردن مسافت های خیلی طولانی و یا رانندگی تهاجمی می‌ تواند عمر آن‌ ها را کاهش دهد.

بررسی سیستم ترمز

اگر تمامی موارد بالا را بررسی کردید و هیچکدام از این موارد را شامل نشد حال باید سیستم ترمز خودرو خود را بررسی کنید.

دیسک ترمز

اگر هنگام ترمز گرفتن خودرو شما دچار لرزش شده و پدال ترمز نیز می‌ لرزد به احتمال زیاد دیسک‌ های ترمز خودرو شما ضخامت یکسانی ندارند و یعنی تاب برداشته ‌اند،. این مشکل معمولاً به دلیل استفاده بیش از حد از ترمز و گرم شدن بیش از حد دیسک ترمز رخ می‌ دهد. البته ترمز گیری در هنگام عبور از دست انداز نیز بی تاثیر نیست.

کالیپر ها

علاوه بر موارد ذکر شده، چسبیدن کالیپر های ترمز به دیسک نیز می‌ تواند باعث لرزش خفیف و یا شدید شود. در این شرایط، لرزش فرمان در سرعت ‌های بالاتر از ۷۰ کیلومتر بر ساعت احساس شده و بوی سوختگی نیز به مشام می‌ رسد. لازم به ذکر است که در این شرایط لنت ها نیز سریعا تمام شده و دچار هزینه اضافه می شوید.

درام های ترمز

مشابه دیسک‌ های ترمز، درام ‌های ترمز نیز می‌ توانند تاب بردارند. در این شرایط، لرزش به هنگام فشار دادن پدال ترمز و همچنین صدای سایش یا جیغ از چرخ ‌ها قابل تشخیص است.

بررسی سیستم فرمان

اگر باز هم در بررسی موارد بالا مشکلی دیده نشد حالا نوبت به بازدید سیستم فرمان خودرو است.

قطعات شل شده

با گذشت زمان، قطعات مختلف سیستم فرمان شروع به فرسودگی می ‌کنند و باعث می ‌شود فرمان خودرو کمتر از حد معمول پاسخگو باشد، اگر فرمان هنگام رانندگی مستقیم مناسب است اما هنگام پیچیدن می ‌لرزد، نشان‌ دهنده مشکل در خروجی ‌های میل فرمان است. با این حال، اگر فرمان هنگام رانندگی مستقیم می ‌لرزد اما هنگام چرخیدن اینطور نیست، به این معنی است که باید سیبک ها را تعویض کنید.

هیدرولیک

اگر لرزش فرمان فقط هنگام چرخیدن رخ می‌ دهد، ممکن است مشکل از سیستم هیدرولیک فرمان باشد. برای بررسی این احتمال، سیستم را از نظر نشتی بررسی کنید و سطح روغن فرمان هیدرولیک را کنترل کنید.

3. بررسی سیستم تعلیق

سیستم تعلیق خودرو به سیستم فرمان متصل است، پس منطقی ترین مورد پس از بررسی تایر، رینگ، ترمز و سیستم فرمان، سیستم تعلیق خودرو است.

آچارکشی ساده

رانندگی در مسیر های ناهموار و پر از چاله به مرور زمان قطعات را فرسوده و شل می کند، گاهی با یک آچارکشی ساده می توان مشکلات مربوط به لرزیدن خودرو را حل کرد.

قطعات فرسوده

فرسودگی قطعاتی مانند سیبک ها و بوش ‌های بازوی کنترل می ‌تواند منجر به لرزش خودرو در سرعت بالا و هنگام ترمزگیری شود. این لرزش ‌ها نشانه ‌ای از نیاز به بررسی و تعمیر سیستم تعلیق و تعویض قطعات آسیب‌ دیده است و باید آن ها را نزد یک مکانیک ببرید.

4. بررسی سیستم اکسل ها

آخرین قطعه ایی که قبل از بررسی موتور نیاز به بازدید دارد، اکسل خودرو است و سه مورد جهت چک کردن علت لرزش خودرو وجود دارد که بدین ترتیب هستند.

اکسل خم شده و یا آسیب دیده

همانطور که قبلا گفتیم، برخورد با چاله ها و عبور از مسیر های نا هموار می ‌تواند آسیب ‌های پنهانی به خودرو وارد کند. یکی از این آسیب‌ ها خم شدن محور خودرو است که با افزایش سرعت، لرزش شدیدی در خودرو ایجاد می ‌کند.

شفت آسیب دیده

شفت در خودرو های دیفرانسیل عقب و دیفرانسیل جلو وظیفه انتقال قدرت موتور به چرخ‌ ها را بر عهده دارد. چرخش سریع این قطعه و خم شدن در اثر آسیب های وارد شده، می‌تواند منجر به لرزش‌های شدید در خودرو شود.

شفت آسیب دیده.jpg

سر پلوس های فرسوده

سرپلوس ها (CV Joints) با پوشش لاستیکی محافظت می ‌شوند. اگر این پوشش پاره شود، آلودگی وارد شده و به مفصل آسیب می ‌زند که در نتیجه منجر به لرزش فرمان می شود. در خودرو های دیفرانسیل جلو، تعویض محورهای محرک ضروری است.

5. بررسی موتور

آخرین قسمتی که باید بررسی کنید، موتور خودرو است. قطعات متعددی در موتور وجود دارند که می‌ توانند باعث لرزش شوند، از جمله:

شمع ها

شمع ‌های قدیمی یا کثیف می ‌توانند باعث اختلال در عملکرد احتراق خودرو های بنزینی شوند و لرزش خودرو را در حالت سکون یا حرکت ایجاد کنند. تعویض به موقع شمع ‌ها و بررسی سیم‌کشی مرتبط مطابق با دستور العمل های کمپانی، معمولاً مشکل را برطرف می‌ کند.

فیلتر های هوا و بنزین

سیستم‌ های هوا و سوخت خودرو نیز می‌ توانند باعث لرزش موتور شوند. در برخی موارد، تنظیم جزئی سیستم سوخت‌ رسانی، مانند تنظیم دور آرام در خودروهای کاربراتوری یا تمیز کردن سیستم ورودی سوخت، می‌ تواند مشکل را براحتی حل کند. فیلتر های هوا موتور و همچنین سوخت نیز باید مداوم مورد بررسی قرار گیرند. فیلتر هوای کثیف یا آسیب‌ دیده، میزان اکسیژن ورودی به موتور را کاهش داده که به دنبال آن، مقدار بنزین مصرفی نیز کم می ‌شود. این وضعیت منجر به لرزش موتور به دلیل کمبود سوخت و هوا خواهد شد. با توجه به بنزین های غیر استاندارد موجود گرفتگی فیلتر بنزین نیز می توان باعث عدم رسیدن سوخت به موتور شده و به آن آسیب بزند.

لوله ها و مسیر های شل و یا باز شده

شلنگ ‌های مختلفی در خودرو وظیفه انتقال موادی مانند مخلوط هوا و سوخت یا مایع خنک‌کننده (Coolant) را بر عهده دارند. ترک خوردگی، شکستگی یا شل شدن این شلنگ ‌ها باعث اختلال در عملکرد موتور و بروز مشکلاتی مانند لرزش، احتراق ناقص یا خاموشی خودرو می‌شود. برای رفع این مشکل، باید شلنگ ‌های آسیب‌دیده را تعویض کرده و اتصالات آن ‌ها را بررسی کنید.

شکستگی و خراب شدن دسته موتور ها

دسته موتور ها وظیفه جذب لرزش ‌های موتور و اتصال آن به بدنه خودرو را دارند. خرابی این قطعات باعث انتقال لرزش موتور به داخل خودرو می‌شود که با افزایش دور موتور شدت می‌ یابد. تنها راه رفع این مشکل، تعویض دسته موتور ها است.

تسمه تایم معیوب

در موتور های تسمه ایی، تسمه وظیفه هماهنگی بین سوپاپ ‌ها و پیستون ‌های موتور را بر عهده دارد. هرگونه مشکل در این قطعه یا سایر قطعات وابسته به آن، می‌تواند باعث اختلال در عملکرد موتور و ایجاد لرزش شود. تعویض تسمه تایم فرسوده، راه حل مناسبی برای رفع این مشکل است.

اگر هر یک از مشکلات ذکر شده برای خودرو رنو شما پیش آمده و به دنبال یک مرکز برای تعمیر آن هستید، به صفحه تعمیرگاه رنو در تهران مراجعه کنید.

تسمه تایم معیوب.jpg

بازنویسی و همچنین ترجمه مقاله WHY DOES MY CAR VIBRATE WHEN I DRIVE?  توسط تیم تحریریه وب سایت دنده معکوس.

بیشتر بخوانید

افزودن دیدگاه جدید